Kulfiltre og andre recirkulerbare filtre til emfang

Hvilket system, der passer i dit køkken, og hvordan det fungerer, varierer fra bolig til bolig. En ældre villa vil have en helt anden form for emfang end fx en nybygget lejlighed. Du kan dog altid have et BORA bordemfang, som kan tilpasses enten udsugning eller kulfilter/recirkulation. Her skal vi fortælle om KULFILTER.

Allerførst vil vi skelne mellem 2 typer filter.

 1. Fedtfilter er det filter, der sidder yderst. Det skal hindre stegefedt i at nå ud til ventilationskanalerne og er oftest lavet af metal. Læs artikel om fedtfilter, og hvad du bør overveje.
 2. Kulfilter er det filter, du bruger, hvis du IKKE kan føre luften ud til en ventil i ydervæggen, men i stedet filtrerer luften for madlugt og fører den tilbage i køkkenet uden lugt.

 

Kulfilter

Her får du nogle facts om kulfiltre. I slutningen af artiklen vil vi skrive om andre filtertyper, som der tales om på køkkenmarkedet, og som lanceres som alternativer til kulfilter.

 

BORAs nyskabende og moderne kulfilter:

 • Renser og recirkulerer forurenet luft i forbindelse med madlavning
 • Luften renses, ved at aktivt kul binder lugten
 • Endnu større fleksibilitet med hensyn til placering af kogepladen
 • En energi-fordel at rense luften i stedet for at trække den opvarmede indeluft ud
 • Er et meget godt alternativ, hvor du ikke kan føre luften ud
 • Fjerner dokumenteret i gennemsnit 95 % af al mados og lugt. Effekten er forskellig på Bora-modellerne. Til Basic er det 92,7 %, 2-års filteret renser 98 %.
 • Jo større kulfilter, desto mere rummer det, og desto sjældnere skal det udskiftes
 • Kulfilteret fungerer bedst når luften kan passere langsomt igennem det. Jo større flade des langsommere og dermed bedre effekt
 • Bora´s kulfilter er det eneste på markedet der tilbyder ekstra aminosyrefilter som fjerner fisk og skaldyrslugt. Jo større flade jo langsommere og dermed bedre effekt
 • Almindelige kulfiltre skal skiftes hvert andet eller hvert år
 • Kulfilterteknologien er under stadig udvikling, og moderne kulfiltre med aktivt kul er nu næsten lige så effektive som udsugningssystemer
 • BORAs filtre er lavet af kul, papir og genanvendeligt filt – kun bæredygtige naturmaterialer

 

Plasmafilter

Plasmafilteret er et helt nyt koncept og produceres ofte i kombination med kulfilter. Det indeholder en højspænding, der omdanner den forurenede luft til oxygen og vand via en ionisering, hvor positive ioner omdannes til negative. Lidt som ved et tordenvejr hvor den tunge, ladede luft bliver let og frisk bagefter. Meningen er, at den forurenede madluft skal gennemgå samme proces og give frisk bakteriefri luft tilbage.

Ulempen ved plasma er, at det stadig er et lidt uprøvet produkt. Plasmafiltre vil altid have noget udslip af ozongas i opholdsrum, og det kan være sundhedsskadeligt. Altså heller ikke særlig miljøvenligt. BORA, som aldrig går på kompromis, når det handler om sundhed, miljø og sikkerhed, bruger derfor ikke plasmafiltre – foreløbig.

Regenererbare ”long life” kulfiltre

Der findes regenererbare kulfiltre, der kan renses, på markedet. De giver indtryk af at kunne holde meget længere end de udskiftelige kulfiltre. Vi har tre ting at sige til det.

For det første: De holder ikke evigt og kun marginalt længere ende BORAs kulfiltre af høj kvalitet.

For det andet: Lugten lagres i kulfiltrene, og pointen er at slippe af med lugten. Nogle filtre kan renses i ovnen – og hvad sker der så med al den ubehagelige lugt? Den kommer ud i ovnen og spreder sig i rummet – uden at du kan sætte emfanget i gang, fordi kulfilteret jo ligger i ovnen. Andre kulfiltre kan vaskes i opvaskemaskinen og derefter tørres i ovnen. Det samme gælder for dem. Lugten skal ud et sted.

For det tredje: Disse genbrugs/regenererbare filtre, som renses i ovnen, mister betydelig effekt, hver gang de renses.

 

Vores konklusion

Hvis du vælger en filterløsning i stedet for udsugning, vil vi foreløbig anbefale udskifteligt filter med aktivt kul. Indtil plasma og regenererbare filtre er bedre udviklet og afprøvet, kan vi ikke anbefale dem.

Læs mere om emfang – udsugning eller kulfilter (recirkulation) her


Forhandlerknapp DK

Kontakt os

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.