Kitchen farming – ny livsstilstrend

Kitchen Farming - landbrug i køkkenet

 

Fra spireglas til vertikalt urtebed:  Der opstår hele tiden nye måder, hvorpå man kan så og høste i sit køkken. Der er netop opstået en ny livsstilstrend som efterfølgeren til Urban Gardening; Kitchen farming.

Kitchen farming – landbrug i køkkenet

Det, som man typisk ser gro i private storbykøkkener, er i bedste fald spirer i et specielt glas, som regelmæssigt vandes, rystes og tømmes. Der gror også purløg, mynte og basilikum i potter i vindueskarmen eller på køkkenbordet. Selv om disse krydderurter,  som købes i supermarkedet, egentlig ikke gror synderligt godt. Men nu er der opstået en interiør trend, som hedder ”Kitchen Farming”, hvor det hedder sig, at man nærmest driver landbrug i køkkenet.

Var køkkenet ikke lige blevet udnævnt til at være det nye statussymbol og centrum for den moderne livsførelse? Alrummet til madlavning,  spisning og hygge? Nu skal køkkenet også blive have?

kitchen farming - en ny livsstilstrend

Dyrkning  i samme rum, som det tilberedes og spises

Det lyder da som Fake  News eller det pure opspind. Som om! Hvis man googler ”Kitchen Farming”, får  man masser af gode råd og eksempler – og  et fotogalleri: Plantelommer med planter, som hænger på køkkenvæggen; grønt i potter, linet op på reoler eller på hovedet, mens de dingler ned fra loftet; et modul, der kan klappes ud, som hedder ”vertikal have”, hvor der gror spiseligt på specielle svampe; og sågar billeder af møbeldele, som køkkenproducenterne tilbyder specielt til dyrkning af grønt.

kitchen farming - ny interiørtrend

Fremtidskøkkenet – en biotop?

Moderne design til dyrkning af grønt  i samme rum, som det tilberedes og spises i. Den velrenommerede tyske designer Werner Aisslinger realiserede denne vision allerede  for et par år siden i en villa i Berlin. Hans fremtidskøkken var en drivhusagtig biotop.  Her blev der ikke kun lavet mad, men også sået, dyrket og høstet. På indsamlet kaffegrums groede spiselige svampe, og hele anlæggets hjerte var et akvarium med svømmende fisk. Fiskenes ekskrementer blev brugt som gødning til containeren med alle mulige slags salat-, krydderurte- og grøntsagsbede, som var tilsluttet vandkredsløbet. Bæredygtighed, aflastning af ressourcerne, affaldsreduktion,  re- og upcycling inspirerede Aisslinger til disse designideer. Han betragter ikke fremtidens køkken som ”designrumskib”. Mere som et biologisk alkymistlaboratorium: ”Rum ændrer sig, når de daglige vaner gennemgår en udvikling.

Gammel og ny teknik

Kitchen farming er et modforslag  til køkkenet, hvor husholdningsmaskiner skal kommunikere med hinanden.” Det er muligt,  at hans vision stammer fra viden om akvaponi og hydrokultur. Processer, som kombinerer teknikker inden for fiskeopdræt  og kultivering af nytteplanter ved hjælp af hydrokultur. Dyrkning af afgrøder i vand i stedet for i jorden er egentlig en ældgammel metode. Aztekernes eller Thailands floating gardens udgør eksempler herpå. Hvordan helt nøjagtigt disse akvakulturer fungerer: Det må du også søgen viden om på nettet! Forklaringerne var for omfattende til denne artikel.

Kitchen Farming - landbrug i køkkenet

At høste det, man selv har sået

Tilbage er spørgsmålet hvorfor i himlens navn bymennesker skulle have lyst til at udfolde sig havemæssigt i køkkenet? Nu hvor man kan  få alt hvad hjerte og mave begærer  i supermarkedet lige om hjørnet. Det kan ikke udelukkende skyldes den stigende bevidsthed om sund ernæring og den vegetariske og vegane livsstil. Sandsynligvis skyldes det hjernens limbiske system. Der er jo noget arkaisk over at høste det, man selv har sået.

Kitchen Farming - landbrug i køkkenet

Et urinstinkt

Vores stammehjerne glemmer ikke bare, at vi engang var jægere og samlere – også selv om det i dag nok ikke relaterer sig så meget til jagten efter føde. Men det er noget helt andet. Selvfølgelig er ideen om selvforsyning i byer ikke helt utopisk. I løbet af de sidste 10 år har ideen skabt en megatrend, nemlig Urban Gardening: En storbyboheme forvalter – enten med tilladelse fra kommunen eller egenrådigt – brakjord i byområderne. På altanerne vokser der krydderurter, tomater og endda jordbær side om side i blomsterkasserne. Mange forpagter kolonihaver sammen med ligesindede – snobberi er fortid. Set ud fra det perspektiv er der helt sikkert gode chancer for, at kitchen farming bliver den næste livsstilstrend.

 

Text: BARBARA FRIEDRICH Barbara Friedrich, som har været chefredaktør på forskellige boligblade igennem de sidste mange år (19992016 for Architektur&Wohnen), har siden 2016 arbejdet som selvstændig inden for designbranchen, herunder som forfatter, moderator og dommer i designkonkurrencer. Hun producerer bl.a. videoklip om designklassikere, som kan ses på YouTube og hendes hjemmeside www.barbarafriedrich. de. Hun er medlem af det tyske råd for formgivning og i flere designjuryer.

 

 

Kontakt os

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.